Ceylon skořice je součástí rodiny skořice známé také jako Cinnamomum verum nebo pravý skořice strom. Je to malý stálezelený strom, o kterém je známo, že pochází ze Srí Lanky v rodině Lauraceae. Ačkoli je známo, že mnoho druhů skořice je vytvořeno z vnitřní kůry druhu Cinnamomum, je všeobecnou myšlenkou, že skořice Cejlonská je považována za lepší než ostatní. Je známo, že samotný strom roste asi na 15 metrů, zatímco listy jsou zelené s fialovým semenem. Dnes je Skořice známá svou ikonickou vůní, která obvykle vyvolávají hořké skořicové roličky. Nebylo to však vždy takové, protože se používala i jako měna a byla vysoce ceněna. V prvním století n.l., Pliny starší řekl, že 350 gramů skořice má stejnou hodnotu jako více než pět kilogramů stříbra, což je zhruba patnáctinásobek hodnoty stříbra na hmotnost. Rovněž se předpokládá, že má afrodiziakální schopnosti.
Zatímco skořice byla původem ze Srí Lanky (dříve známá jako Cejlon), našla se po celém světě v různých částech historie. Její botanické jméno pochází z hebrejského a arabského termínu amomon, což znamená voňavé koření a existují spisy, které sahají až do roku 2800 př.n.l. v Číně, která hovoří o skořici, která je v kantonštině dodnes známá jako „kwai“. Navíc staří Egypťané ve svých balzamovacích procesech použili skořici a Italové to označovali jako „canella“, což znamená malá trubička, která výstižně popisuje tyčinky skořice, které dnes vidíte.
Bohatá historie skořice dospěla k varu v období středověku, kdy ji lékaři používali jako lék k léčbě nemocí, jako je kašel, bolest v krku a chrapot. Kromě toho bylo koření v tomto období také používáno pro jeho konzervační vlastnosti u věcí, jako je maso, protože brání kvalitě, která zastavuje šíření bakterií. Poté, v 17. století, Holanďané chytili největšího světového dodavatele skořice, ostrov Ceylon a proměnili jej v dělnický obchod, kde požadovali pobuřující produkční kvóty od chudých lidí Cejlonu. Poté následoval pád monopolu skořice, protože lidé zjistili, že by se dalo snadno pěstovat v mnoha regionech po celém světě, včetně Javy, Bornea a Mauricia, abychom jmenovali alespoň některé. Od té doby se skořice stala světově uznávaným kořením s mnoha různými způsoby použití.
Skořice je vytvořena z vnitřní kůry stromu Cinnamomum. Vnitřní kůra je odizolována a po usušení se kroutí do rohlíků, které jsou známé jako tyčinky skořice. Ty pak mohou být rozemlety na prášek nebo na extrakt, což je běžné koření, které dnes všichni známe a milujeme. Co však činí skořici jedinečnou, jsou její vlastnosti, které pocházejí z jejich éterických olejů a sloučenin, zejména skořice. Tato směs dává skořicově výraznou chuť a vůni, sladkou, horkou a kořenitou vůni, která oživuje smysly. Právě tyto éterické oleje jsou také zodpovědné za jeho vlastnosti vaření a za mnoho jeho zdravotních výhod. Přes své zjevné kvality vaření jsou to právě zdravotní přínosy, které odlišují skořici a zejména skořici Ceylon mimo zbytek koření. Po generace to bylo známo, ale v posledních desetiletích lidé využívali svou schopnost pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je samozřejmě pro lidi s diabetem nesmírně důležité.
Není pochyb o tom, že Ceylon Cinnamon má některé opravdu pozoruhodné vlastnosti, a je proto jedním z nejdůležitějších koření lidské rasy. Díky své chuti a vůni, které jsou tak jedinečné a charakteristické pro jeho přínosy pro zdraví, které byly využívány v celé historii, můžete vidět, proč jsme k němu my lidé takoví připoutáni. Vzhledem k tomu, že je možné pěstovat pouze v určitých podnebích, rozhodně to přispívá k jeho exkluzivitě, která byla vždy zřejmá, ale je to určitě jedno z nejpopulárnějších koření z dobrého důvodu.
Proto HYscent extrahoval éterické oleje s vlastnostmi zvyšujícími energii, zlepšujícími náladu a zbavujícími stresu. V „Ceylon Cinnamon“ dále najdete bohaté koření a vůni jablek, muškátového oříšku, zázvoru a kadidla, jakož i vlastnosti, které jsou produkovány z vnitřní kůry stromu, a vyvolávají pocit pohodlí a teplé kořeněné večery.
Contact us at +420 604 238 007 or write us a message. We will be happy to advise you.